Τελευταία Νέα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Διατροφή και Παθογόνοι Μικροοργανισμοί

Παθογόνος μικροοργανισμός ονομάζεται κάθε μικροοργανισμός που μπορεί να βλάψει τον ξενιστή του με διάφορους τρόπους (π.χ. καταστροφή κυττάρων, έκκριση τοξινών κτλ.). Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί περιλαμβάνουν ιούς, βακτήρια, μύκητες, έλμινθες και πρωτόζωα.
Μεταδίδονται από τον ένα ξενιστή στον άλλο με τους τους ακόλουθους τρόπους :

 • Με τον αέρα : όπως τα μυκοβακτήρια, τα οποία αποβάλλονται στον αέρα και εισπνέονται από τα άτομα που δεν είναι εκτεθειμένα.
 • Από ζωικές πηγές : μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους με άμεσο ή έμμεσο τρόπο οργανισμοί που είναι παθογόνοι και για ζώα.
 • Μόλυνση εξ επαφής : όπως σε διάφορες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους.
 • Από τροφή και νερό : μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς  μέσω μόλυνσης κατά την παρασκευή της τροφής ή από μόλυνση από κόπρανα ή έντομα.

Οι μικροοργανισμοί των τροφίμων μπορεί να είναι είτε ανεπιθύμητοι (παθογόνοι ή αλλοιογόνοι), είτε χρήσιμοι (ζυμώσεις, ωρίμανση). Ορισμένoι μικροοργανισμοί που αποκαλούνται βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν εκδήλωση ασθένειας εάν καταναλωθούν.

Εντοπίζονται στις ακόλουθες τροφές :
 • Γάλα, ωμά πουλερικά, αυγά, ωμό κρέαςσε αυτά τα τρόφιμα είναι  πιθανό να συναντήσουμε Salmonella.
 • Γάλα, μαλακά τυριά, ωμό κρέας, παγωτά, λαχανικά  : Η Listeria monocytogenes είναι το κυριότερο παθογόνο βακτήριο σε αυτήν την κατηγορία τροφίμων.
 • Κιμάς, πουλερικά, χοιρινό, γαλακτοκομικά προϊόντα : Το Clostridium perfingens δημιουργεί μια τοξίνη, η οποία  μπορεί να  εισέλθει στο έντερο μέσω κάποιου μολυσμένου τροφίμου.
 • Κιμάς, κρέατα, γάλα : Ένα από τα πιο σημαντικά βακτήρια που είναι εντεροαιμοραγικό με έντονα συμπτώματα, και μπορεί να προκαλέσει και θάνατο είναι το Escherichia coli ή E-coli. 
 • Κονσέρβες, μέλι : Σε ανεπαρκώς επεξεργασμένες ή επιμολυσμένες κονσέρβες συναντάμε το Clostridium botulinum που προκαλεί την αλλαντίαση.

Πρόληψη

Η καλύτερη θεραπεία παραμένει ωστόσο η πρόληψη.
Κανόνες πρόληψης:
 • Τήρηση κανόνων προσωπικής και δημόσιας υγιεινής
  (πλύσιμο χεριών, τροφίμων, καλή παστερίωση στο γάλα).
 • Χλωρίαση νερού.
 • Χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή.

Θεραπεία

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αντιμετωπίζονται με την χρήση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά δρουν εξειδικευμένα εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του DNA του μικροοργανισμού, τις αντιδράσεις του μεταβολισμού του και την σύνθεση κυτταρικών τοιχωμάτων. Τα αντιβιοτικά έχουν επιλεκτική δράση, δηλαδή βλάπτουν μόνο τους μικροοργανισμούς και όχι τον ξενιστή. 
Κατά την διάρκεια της θεραπείας ,ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ο ασθενής πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση προβιοτικών προϊόντων, δηλαδή τροφών ή διατροφικών συμπληρωμάτων που περιέχουν προβιοτικά συστατικά. Ευρέως γνωστό είναι άλλωστε ότι όταν κάποιος ακολουθεί μια θεραπεία με αντιβίωση θα πρέπει να καταναλώνει γιαούρτι ( επειδή περιέχει προβιοτικά). Τα προβιοτικά συστατικά είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της διατροφής και είναι ωφέλιμα για την υγεία.

Ωφέλιμη η δράση των προβιοτικών

 • Τα προβιοτικά έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες , γιατί παρεμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
 • Έχουν βιοχημικές δράσεις, όπως η ανακούφιση της δυσανεξίας στη λακτόζη.
 • Τέλος έχουν φυσιολογικές δράσεις, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η αντιμετώπιση των αλλεργιών, βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς πέψης και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Τα προβιοτικά βοηθούν στις ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις, φλεγμονές ή ασθένειες : διάρροια, σπαστική κολίτιδα, νόσος Cronn, ελκώδης κολίτιδα, έλκος στο στομάχι, μολυσματικές ασθένειες του εντέρου, δυσανεξία στη λακτόζη, πρόληψη καρκίνου του εντέρου, πρόληψη και θεραπεία μυκητιάσεων του γυναικείου κόλπου, ουρολοιμώξεις, πρόληψη εκζέματος στα παιδιά, βοηθούν ακόμα και στο αδυνάτισμα. (Περισσότερες πληροφορίες για το αδυνάτισμα ΕΔΩ).

Τρόφιμα με ζύμωση :

 • Γιαούρτι : η πιο γνωστή πηγή «καλών βακτηρίων». Περιέχει προβιοτικά, που διατηρούν υγιή ισορροπία στο έντερο.
 • Γάλα με προβιοτικά : Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να πάρετε προβιοτικά είναι να καταναλώνετε γάλα εμπλουτισμένο με οξεόφιλο λακτοβάκιλο. Το βουτυρόγαλα επίσης και γενικά οποιοδήποτε γάλα που καλλιεργείται με βακτήρια γαλακτικού οξέος είναι πλούσιο σε προβιοτικά.
 • Ξινολάχανο : περιέχει τα προβιοτικά Leuconostoc, Pediococcus και Lactobacillus. Επιλέξτε μη παστεριωμένο λάχανο τουρσί. Η παστερίωση σκοτώνει τα χρήσιμα βακτήρια.
 • Ψωμί με προζύμι : Τα προβιοτικά βακτήρια που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και βοηθούν στην καταπολέμηση   φλεγμονών και των μολύνσεων.
 • Ελιές : αποτελούνται από μεγάλες ποσότητες προβιοτικών.Βιοσυντονισμός και παθογόνοι μικροοργανισμοί

Μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους παθογόνους μικροοργανισμούς με την χρήση του βιοσυντονισμού. Τα προγράμματα μας αντιμετωπίζουν κάθε παθογόνο μικροοργανισμό. Επιπλέον διαθέτουμε ειδικά πρωτόκολλα θεραπείας ( δηλαδή συνδυασμό προγραμμάτων με τις κατάλληλες χρονικές περιόδους για την θεραπεία κάθε πάθησης), τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικούς επιστήμονες.  Με την καθημερινή χρήση των ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων ενισχύεται επιπλέον και την άμυνα του οργανισμού σας απέναντι στα μικρόβια που όλοι εκτιθόμαστε καθημερινά. 
Καλέστε μας τώρα στο +30 698 0059 799
ή στείλτε μας μήνυμα στο e-mail biomedisteam@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον βιοσυντονισμό, τη Biomedis και τις συσκευές μας επισκεφτείτε τη σελίδα μας !

Παραγγείλετε γρήγορα κι εύκολα τις συσκευές Biomedis online
στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Biomedis.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια