Τελευταία Νέα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Περιγραφή ρευματοειδούς αρθρίτιδας


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια, αυτοάνοση και εξελισσόμενη νόσος που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις σε άλλα όργανα στο σώμα. Το χαρακτηριστικό που τη διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα είδη αρθρίτιδας είναι ότι προσβάλλει τις αρθρώσεις συμμετρικά και ότι ο οργανισμός επιτίθεται στις αρθρώσεις και στα όργανα μέσω του ίδιου του ανοσολογικού του συστήματος.


Φυσιολογικά, ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί τις φλεγμονές για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να επουλώσει τα τραύματα, οι οποίες υποχωρούν μόλις ο οργανισμός απαλλαγεί από τα παθογενή αίτια. Όμως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα ο οργανισμός αντιμετωπίζει τα δικά του κύτταρα ή και όργανα ως εχθρικούς εισβολείς και ξεκινά μία διαδικασία καταπολέμησης τους, δημιουργώντας φλεγμονές καταστρέφοντας τις αρθρώσεις και τα όργανα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μη αναστρέψιμη βλάβη στους ιστούς, η οποία μπορεί να επεκταθεί. Γι’ αυτό η ρευματοειδής αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται ως νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χαρακτηρίζεται ως το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα, το οποίο πλήττει περίπου το 1% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι νοσούν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρόλο που υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας 30-60 ετών και είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες.
Αίτια εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας


Παρόλο που τα ακριβή αίτια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν είναι γνωστά και οι έρευνες συνεχίζονται, πολλοί παράγοντες όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε κάποιες περιπτώσεις η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να είναι κληρονομική, ενώ συχνά σχετίζεται με τη διαδικασία γήρανσης και κάποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα.


Συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας


Τα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική ένταση στο κάθε άτομο. Ενώ σε κάποιους ασθενείς τα συμπτώματα ξεκινούν με ηπιότερη μορφή και εξελίσσονται σταδιακά περνώντας περιόδους υφέσεων, σε κάποιες περιπτώσεις η έναρξη της νόσου μπορεί να είναι πιο οξεία με έντονα συμπτώματα.
Κάποια ενδεικτικά προειδοποιητικά συμπτώματα μπορεί να είναι το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, η απώλεια όρεξης και βάρους, πυρετός (σημάδια ύπαρξης φλεγμονής στον οργανισμό). Άλλα πρώιμα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι η δυσκαμψία, ο πόνος και το οίδημα στις αρθρώσεις, η ακαμψία μετά από παρατεταμένο διάστημα ακινησίας, το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, η δυσκολία επούλωσης τραυμάτων ή και το μούδιασμα των άκρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν οζίδια στα δάχτυλα που θα εμφανίζονται με σκληρά εξογκώματα κάτω από το δέρμα ή ακόμα και ξηρότητα στα μάτια, στο στόμα, στη μύτη, στο λαιμό ή και στο δέρμα.
Σε προχωρημένο στάδιο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας παρατηρούνται παραμορφώσεις των αρθρώσεων και διαταραχές στις κινήσεις που σταδιακά οδηγεί σε μακροχρόνια λειτουργική ανικανότητα, ακόμη και αναπηρία. Είναι χαρακτηριστικό το αποτέλεσμα των μελετών που αναφέρουν ότι το 10% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα καταλήγει με μια χρόνια μορφή αναπηρίας.
Επειδή η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία νόσος που εκτός από τις αρθρώσεις, προσβάλλει και άλλα όργανα, μπορεί να εκδηλώσει και άλλα εξωαρθρικά συμπτώματα. Τα πιο συνήθη από αυτά τα συμπτώματα είναι η αναιμία, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το Σύνδρομο Sjögren, η σκληρίτιδα (φλεγμονή στο σκληρό χιτώνα του ματιού), η πλευρίτιδα (συλλογή υγρού στη θωρακική κοιλότητα), τα ενδοπνευμονικά ρευματοειδή οζίδια και η αγγειίτιδα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάλληλη διατροφή βοηθά τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μία ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Προτείνεται η διατροφή να είναι στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής και να περιλαμβάνει κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης. Επίσης η κατανάλωση Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών είναι ευεργετική για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τέλος η κατανάλωση τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή όπως μούρα, σταφύλια και μπρόκολο μειώνουν τον πόνο που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Θεραπεία ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που αποτελείται από αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και νοσοτροποποιητικά αντιρευματικά φάρμακα, εστιάζει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου. Συγκεκριμένα μέσω της θεραπείας που προσφέρει η κλασσική ιατρική γίνεται προσπάθεια να υποχωρήσουν ο πόνος και η δυσκαμψία καθώς και να προληφθούν οι παραμορφώσεις των αρθρώσεων. Σε σοβαρές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να γίνει μια χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο σε ασθενείς που νοσούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή δεν έχουν υποβληθεί σε σωστή θεραπευτική αγωγή, η θεραπεία δε θα έχει αποτέλεσμα και το άτομο σταδιακά μπορεί να οδηγηθεί σε παραμορφώσεις και δομικές βλάβες στις αρθρώσεις. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις σε διάφορες πλευρές της ζωής του ασθενούς.
Η χορήγηση όμως αυτών των φαρμάκων εκτός του γεγονότος ότι δεν είναι πάντα αποτελεσματική, σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί τρομερές παρενέργειες. Μερικές φορές η χορήγηση αυτών των φαρμάκων μπορεί επίσης να είναι επώδυνη (ενέσεις που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση). Επίσης η λήψη τους μπορεί να είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση λοιμώξεων.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και βιοσυντονισμός

Προτείνεται ο ασθενής να επιλέξει τη θεραπεία που του ταιριάζει. Εκτός από την κλασσική ιατρική θεραπεία, υπάρχουν και πολλές άλλες φυσικές θεραπείες που είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές που μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο βιοσυντονσισμός αποτελεί την ιδανικότερη θεραπεία εφόσον παρέχει μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, εστιάζοντας στα αίτια που έχει προκληθεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα και όχι μόνο στην εξάλειψη των συμπτωμάτων. Μέσα από τη διάγνωση και τη θεραπεία του βιοσυντονισμού αναγνωρίζονται οι διάφοροι παράγοντες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο βιοσυντονισμός προσφέρει μία εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς, ακίνδυνη, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Η μέθοδος του βιοσυντονισμού μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους τις κλασσικής ιατρικής ή και με άλλες εναλλακτικές μεθόδους προσφέροντας τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε αρκετές περιπτώσεις με το βιοσυντονισμό επιτυγχάνονται εκπληκτικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μάλιστα προσφέρει μόνιμη ίαση.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την εφαρμογή του βιοσυντονισμού για τη συγκεκριμένη πάθηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας στο 698 00 59799 καθώς και στο biomedisteam@gmail.com.

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

Αν επίθυμείτε να δείτε τις συσκευές biomedis και να παραγγείλετε κάποιο από τα προϊόντα της, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.biomedisproducts.com

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια