Τελευταία Νέα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Οστεοαρθρίτιδα

Περιγραφή οστεοαρθρίτιδας


Οι αρθρώσεις μεταξύ δύο οστών καλύπτονται από χόνδρο. Ο χόνδρος προστατεύει τις αρθρώσεις και συμβάλει στην ομαλή κίνηση τους, καθώς βοηθά τα οστά που αποτελούν την άρθρωση να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς να προκαλούνται βλάβες. Η προοδευτική φθορά του χόνδρου μεταξύ δύο οστών και η δημιουργία νέου οστού (οστεόφυτα, κοινώς άλατα) προκαλεί οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια εκφυλιστική (προοδευτικά εξελισσόμενη) νόσος που εντοπίζεται στις περιφερειακές αρθρώσεις, προκαλεί βλάβη στην επιφάνειά τους και δεν κινούνται όπως θα έπρεπε.

Στις περιφερειακές αρθρώσεις περιλαμβάνονται τα άνω και κάτω άκρα αλλά και οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, επηρεάζοντας την κινητικότητα του πάσχοντος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται στις αρθρώσεις που σηκώνουν το περισσότερο βάρος. Όταν η οστεοαρθρίτιδα εντοπίζεται στη σπονδυλική στήλη είναι γνωστή και ως εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων και είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις γενικότερα. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζεται σε άτομα μικρότερης ηλικίας, 20 - 30 ετών. Το ποσοστό των ενηλίκων που προσβάλλονται από οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με μελέτες, φτάνει το 13,1% και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Μετά την ηλικία των 65 υπολογίζεται ότι οι 3 στους 4 πάσχουν από κάποια μορφή οστεοαρθρίτιδας και πολλές φορές μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Η συχνότερη μορφή οστεοπάθειας είναι η σπονδυλαρθροπάθεια και ακολουθούν η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και των χεριών.  


Αίτια οστεοαρθρίτιδαςΑν και τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας δεν είναι ακόμα γνωστά, σύμφωνα με μελέτες, παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, διάφοροι γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες, η κληρονομική προδιάθεση, κάποια φλεγμονή ή βιοχημική ανισορροπία του οργανισμού, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή, κάποιο τραύμα αλλά και η χρόνια καταπόνηση των αρθρώσεων, συμβάλουν στην εξασθένηση του χόνδρου και στην εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η ελλιπής ενημέρωση των ατόμων σε θέματα προληπτικών μέτρων για την οστεοαρθρίτιδα.


Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας

Σε αρκετές περιπτώσεις η οστεοαρθρίτιδα να είναι ασυμπτωματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οστεοαρθρίτιδα χεριών ή σπονδυλαρθροπάθεια. Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας εκδηλώνονται σταδιακά.

Μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να είναι ο προοδευτικά επιδεινούμενος πόνος κατά την κίνηση, όταν η άρθρωση φέρει το βάρος του σώματος ή μετά από παρατεταμένη περίοδο ακινησίας. Όσο όμως ο πόνος επιδεινώνεται ο πόνος γίνεται μόνιμος και επηρεάζεται από τις αλλαγές του καιρού. Συχνά παρατηρείται επίσης δυσκαμψία ή τριγμός της άρθρωσης. Η ένταση της δυσκαμψίας ποικίλει και μπορεί να είναι από ελαφριά μέχρι πιο έντονη. Αυτό προκαλεί περιορισμό κινητικότητας και δυσχέρεια ελεύθερης βάδισης. Ένα άλλο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας είναι οι διογκώσεις των αρθρώσεων και σε πιο προχωρημένο στάδιο η παραμόρφωση της άρθρωσης.


Θεραπεία οστεοαρθρίτιδαςΗ θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στοχεύει στην ανακούφιση από τον πόνο και στη βελτίωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης, αφού η οστεοαρθρίτιδα δεν υποχωρεί και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, δυσχεραίνοντας την κίνηση. Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει μη φαρμακευτική θεραπεία, φαρμακευτική θεραπεία και χειρουργική θεραπεία.

Αρχικά στον ασθενή προτείνεται μία μη φαρμακευτική θεραπεία που μπορεί να περιλαμβάνει ανάπαυση, απώλεια βάρους, βελτίωση διατροφής, υποστηρικτικές συσκευές, ασκήσεις ενδυνάμωσης και φυσικοθεραπεία. Ανάλογα με το στάδιο και την ένταση της πάθησης, κατά τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να γίνει χρήση διάφορων κρεμών τοπικά, αναλγητικών, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων αλλά και εγχύσεις γλυκοκορτικοειδούς φαρμάκου (κορτιζόνης) και υαλουρονάνης μέσα και γύρω από την άρθρωση.

Εφόσον ο ασθενής είναι σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης και έχει εξαντλήσει όλες της φαρμακευτικές και μη θεραπείες, ως ύστατη λύση θα καταφύγει στη χειρουργική θεραπεία. Κατά τη χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται αντικατάσταση με μία τεχνητή άρθρωση. Χαρακτηριστικές επεμβάσεις είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου και η οστεοτομία κνήμης ή μηριαίου.

Οστεοαρθρίτιδα και βιοσυντονισμός


Επειδή πολλοί ασθενείς δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε θεραπείες οστεοαρθρίτιδας χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα και ουσιαστική αντιμετώπιση του πόνου, στρέφονται σε εναλλακτικές θεραπείες. Ο βιοσυντονισμός αποτελεί ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Κατά τη θεραπεία με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού παρουσιάζονται άμεσα και αποτελεσματικά αποτελέσματα ενώ δεν παρατηρούνται παρενέργειες σε σχέση με τις διάφορες φαρμακευτικές και χειρουργικές θεραπείες. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ο βιοσυντονισμός δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά εντοπίζει τα βαθύτερα αίτια της πάθησης και προχωρά στην εξάλειψή τους.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την εφαρμογή του βιοσυντονισμού για τη συγκεκριμένη πάθηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας στο 698 00 59799 καθώς και στο biomedisteam@gmail.com.

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!


Αν επίθυμείτε να δείτε τις συσκευές biomedis και να παραγγείλετε κάποιο από τα προϊόντα της, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.biomedisproducts.com
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια