Τελευταία Νέα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Ψωρίαση: Ένας πλήρης οδηγός.


Η ψωρίαση αποτελεί μία αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τις επιφάνειες του ανθρώπινου σώματος.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού προσβάλλεται από την ασθένεια αυτή. Ανάμεσά τους πολλοί διάσημοι, όπως για παράδειγμα ο Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης, οι οποίοι έχουν γνωστοποιήσει το πρόβλημα υγείας τους προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Δυστυχώς, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, αν και η ψωρίαση δεν αποτελεί μία μεταδοτική νόσο, η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια αυτή οδηγεί στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό των ασθενών. Προφανώς, ο αποκλεισμός τους από τον κοινωνικό τους περίγυρο έχει τρομερές συνέπειες στην ψυχολογία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ας ενημερωθούμε, λοιπόν, για το τι είναι η ψωρίαση, πού οφείλεται και ποια είναι τα συμπτώματά της. Σε επόμενα άρθρα θα ασχοληθούμε με τις διάφορες μορφές ψωρίασης καθώς και με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί - θεραπευτεί.

Τι είναι η ψωρίαση; Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που προσβάλλει τις επιφάνειες του σώματος (δέρμα και αρθρώσεις). Αν θέλουμε να την περιγράψουμε μπορούμε να την παρουσιάσουμε ως την υπερπλασία της επιδερμίδας και τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων. Τα επιδερμικά κύτταρα των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση πολλαπλασιάζονται 7 φορές γρηγορότερα από τα επιδερμικά κύτταρα ενός υγιούς ατόμου. Ο γρήγορος πολλαπλασιασμός τους αναγκάζει τον οργανισμό να αποβάλλει καθημερινά πολύ περισσότερα κύτταρα με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται πιο παχιά και σκληρή.

Στην εικόνα φαίνεται το υγιές δέρμα (αριστερά) και το δέρμα με ψωρίαση (δεξία).

Πού οφείλεται; Η ψωρίαση είναι μία ασθένεια πολυπαραγοντική. Ως αυτοάνοσο νόσημα που είναι, μπορούμε να πούμε ότι κατά βάση οφείλεται σε διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο κληρονομικός - γονιδιακός παράγοντας παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι όσοι έχουν στο οικογενειακό ιστορικό τους ένα κρούσμα ψωρίασης θα νοσήσουν οπωσδήποτε ή, αντιστρόφως, ότι κάποιος που δεν έχει στο οικογενειακό ιστορικό του ένα κρούσμα  δεν θα νοσήσει ποτέ. Όπως συμβαίνει με κάθε ασθένεια, αυτοί που έχουν στο οικογενειακό ιστορικό έναν ασθενή έχουν κάποια ποσοστά προδιάθεσης. 

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση της ψωρίασης: 
  • Ψυχολογικοί παράγοντες: το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ή σε επιδείνωση του προβλήματος. Πολλοί ασθενείς ομολογούν ότι εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας σε περιόδους της ζωής τους κατά τις οποίες αντιμετώπιζαν έντονο άγχος ή στεναχώρια (π.χ. απώλεια συγγενικού προσώπου, χωρισμός, συνθήκες έντονης πίεσης στον εργασιακό χώρο). 
  • Ορμονικοί παράγοντες: στις γυναίκες, για παράδειγμα, παρατηρείται έξαρση της εμφάνισης της ασθένειας κατά την πρώτη εμφάνιση της περιόδου ή κατά την εμμηνόπαυση. 
  • Το αλκοόλ και το κάπνισμα επιβαρύνουν τον οργανισμό.
  • Άλλες ασθένειες: η στρεπτοκοκκική λοίμωξη αρκετές φορές οδηγεί σε εμφάνιση ψωρίασης σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.
  • Τραυματισμοί: όπως παρατήρησε ο Γερμανός δερματολόγος Heinrich Koebner, παρουσιάστηκαν ψωριασικές βλάβες σε υγιές δέρμα ασθενών μετά από τραυματισμούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα; Η ψωρίαση αποτελεί μία πολυπρόσωπη ασθένεια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ψωρίασης, όμως, σε όλους τους τύπους τα βασικά χαρακτηριστικά είναι τα ίδια: 
  • Απολέπιση
  • Πάχυνση (διήθηση)
  • Φλεγμονή (ερύθημα)
  • Η συμμετρία, τα αργυρόχροα λέπια και το έντονο κόκκινο χρώμα είναι τα χαρακτηριστικά της ψωρίασης που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες δερματικές παθήσεις.

Πού εντοπίζεται συνήθως; Συνήθως τα συμπτώματα της ψωρίασης εμφανίζονται σε περιοχές με παχύτερο δέρμα όπως το τριχωτό της κεφαλής , οι αγκώνες, τα γόνατα κτλ.

   

Σε επόμενο άρθρο θα διαβάσετε για τους διαφορετικούς τύπους ψωρίασης αλλά και για το πώς θα μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε.

Ο βιοσυντονισμός στέκεται πάνω από κάθε πρόβλημα. Για την ψωρίαση υπάρχουν ειδικά complex και προγράμματα, τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί από τα μέχρι τώρα περιστατικά, όχι μόνο μειώνουν τα συμπτώματα  της ψωρίασης αλλά την θεραπεύουν πλήρως!

Biomedis GrTeam


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα μας ή επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: biomedisteam@gmail.com

Καλέστε μας τώρα στο τηλέφωνο +30 698 0059 799 !

Μπορείτε να δείτε τις συσκευές μας και να τις παραγγείλετε online στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Biomedis.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια