Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5[ImagesOnly]

Style6


Tο αυγό αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα, με μελέτες να αναιρούν η μία την άλλη. Πολλά έχουν γραφτεί για τις συστάσεις κατανάλωσης, λίγα όμως ισχύουν. Μέχρι τις αρχές του 1970, εθεωρείτο ιδανική τροφής, υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία συνδύαζε θρεπτική αξία με χαμηλό κόστος. Οι μέχρι τότε συστάσεις των ιατρών έτειναν ως προς την καθημερινή κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, ειδικά σε παιδιά. Όμως η αύξηση των περιστατικών καρδιοπαθειών και υπερχοληστερολαιμίας οδήγησε σε πολλές έρευνες και μελέτες ιατρών και διατροφολόγων, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 1990, ενώ οι μελέτες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα με διφορούμενα αποτελέσματα.



Μελέτες και έρευνες για το αυγό

Στο πέρασμα των χρόνων, έχουν διεξαχθεί πλήθος από έρευνες και μελέτες για το αν η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει αρνητικά την ολική χοληστερόλη του αίματος που σχετίζεται με ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά.

Οι παλαιότερες έρευνες είχαν αποδείξει άμεση συσχέτιση της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, χωρίς όμως τα στοιχεία να επαρκούν ώστε να αποδειχτεί ότι ευθύνεται η χοληστερόλη που προέρχεται από τη διατροφή. Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 1997 στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι ζωικές τροφές που έχουν αυξημένα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι υπαίτιες για την αύξηση λιπιδίων στο αίμα πολύ περισσότερο από τις τροφές που περιέχουν χοληστερόλη.

Γενετικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Atherosclerosis το 2006 δείχνουν ότι η χοληστερόλη της διατροφής επηρεάζει αρνητικά το 15% – 30% του πληθυσμού, αυξάνοντας την ολική και την LDL χοληστερόλη στο αίμα, ενώ στο υπόλοιπο 70% 80% επηρεάζει ελάχιστα έως καθόλου.

Το 2011 στο περιοδικό European Journal of Nutrition, έγινε 6 ετών μελέτη σε 14.000 άτομα Μεσογειακού πληθυσμού, στην οποία δεν αποδείχτηκε ότι η κατανάλωση αυγών επηρεάζει αρνητικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Public health Nutrition το 2011. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να εξηγηθούν με 2 τρόπους. Το αυγό περιέχει μεγάλες ποσότητες λουτεϊνης και ζεαξανθίνης, ουσίες που αποτρέπουν την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών, δηλαδή δρουν προληπτικά κατά της δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας. Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι ενώ αυξήθηκε η κακή LDL παράλληλα αυξήθηκε και HDL χοληστερόλη που δρα καρδιοπροστατευτικά.

Μια καναδική μελέτη, το 2012, δημοσιεύει αντίθετα αποτελέσματα, σε σχέση με τα τελευταία πιο πρόσφατα και δημιουργεί αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο και ειδικά στο διατροφικό. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Atherosclerosis, αναφέρουν την άκρως αρνητική επίδραση της κατανάλωσης αυγών σε αθηροσκληρωτικούς ασθενείς. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση πάνω 3 αυγά την εβδομάδα επέδρασε αρνητικά στα αγγεία των ασθενών.


Συμπεράσματα

Οι έρευνες και οι μελέτες δεν καταλήγουν σε όμοιο συμπέρασμα, που σημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν πολύ περισσότερες ακόμα μέχρι να καταλήξουν σε ασφαλή επιστημονικά δεδομένα. Η αλήθεια είναι ότι αυγό είναι μια πλήρης τροφή που σε ομάδες υγιών ατόμων προσφέρει πολλαπλά οφέλη, φυσικά η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 5 με 6 αυγά την εβδομάδα. Σε ομάδες κινδύνου όπως καρδιοπαθών ή ασθενών υπερχοληστερολαιμίας είναι ασφαλές οι συστάσεις να δίνονται από τον θεράποντα ιατρό ή από τον διατροφολόγο με πιο μετριοπαθή κατανάλωση.

Πηγή: iatronet.gr

Η Biomedis GrTeam σας ενημερώνει για κάθε ζήτημα υγείας και διατροφής που μπορεί να σας απασχολήσει!
Biomedis GrTeam

Καλέστε μας τώρα στο +30 698 0059 799

ή στείλτε μας μήνυμα στο e-mail biomedisteam@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον βιοσυντονισμό, τη Biomedis και τις συσκευές μας επισκεφτείτε τη σελίδα μας !
Παραγγείλετε γρήγορα κι εύκολα τις συσκευές μας online στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Biomedis.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post a Comment