Τελευταία Νέα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Αυγό: διατροφική αξία και ποικιλίες


Διατροφική αξία του αυγού

Το αυγό θεωρείται η πιο πλήρης τροφή που υπάρχει στη φύση, αν και είναι ζωικής προέλευσης. Ένα αυγό μεσαίου μεγέθους προσφέρει 60 – 80 kcal το οποίο προσφέρει 6gr πρωτεΐνης και 5gr λίπους, παρέχοντας υψηλή ικανότητα κορεσμού, για αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως σε δίαιτες. Οι πρωτεΐνες που περιέχει, εμπεριέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε σωστές αναλογίες, με την αλβουμίνη στο ασπράδι και τη λεκιθίνη στον κρόκο. Για αυτό το λόγο το αυγό θεωρείται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ως πρότυπο αναφοράς και αξιολόγησης της ποιότητας των πρωτεϊνών λοιπών τροφίμων. Η περιεκτικότητά του σε λίπος συγκεντρώνεται στον κρόκο και αποτελείται κατά τα 2/3 από ακόρεστα λιπαρά οξέα και κατά το 1/3 από κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ο κρόκος του αυγού περιέχει περίπου 240mg χοληστερόλης. Οι βιταμίνες που παρέχει στον οργανισμό είναι η Α, Ε και η D από λιποδιαλυτές, ενώ από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β υπερτερούν το φολικό οξύ (Β9), το παντοθενικό οξύ (Β5), η κοβαλαμίνη(Β12) και η ριβοφλαμίνη (Β12). Από μεταλλικά στοιχεία περιέχει φωσφόρο, ψευδάργυρο, σίδηρο και ίχνη από ασβέστιο. Επίσης περιέχει λουτεϊνη και χολίνη. Τέλος ένα αυγό ισοδυναμεί με 180ml γάλακτος ή με 45gr κρέατος, όμως κατά 2-3 φορές με λιγότερο λίπος.
Τα οφέλη του αυγού

Το αυγό είναι μια τροφή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη με κυριότερα:

  • Η λεκιθίνη, η πρωτεΐνη που περιέχεται στο κρόκο του αυγού, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει μερικώς στο αδυνάτισμα ως φυσικός λιποδιαλύτης, σε συνδυασμό πάντα με άσκηση και σε δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Επίσης η λεκιθίνη αποδεδειγμένα βοηθάει στη μνήμη, στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στην πρόληψη από πέτρες στη χολή και στην ομαλή μεταβολική λειτουργία.
  • Ο κρόκος του αυγού έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χολίνη, θεωρούμενο μέλος των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιέχει περίπου το 30% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης. Σε σωστές αναλογίες η χολίνη δρα σημαντικά στην υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τις λοιμώξεις.
  • Ο κρόκος του αυγού περιέχει υψηλές ποσότητες σε απορροφήσιμα καροτενοειδή, όπως λουτεϊνη και ζεαξανθίνη , ουσίες που προστατεύουν την όραση προλαμβάνοντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Ποικιλίες αυγών

Στα διάφορα καταστήματα τροφίμων κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες αυγών, οι οποίες εξαρτώνται από τον τρόπος εκτροφής.

  • Αυγά ελευθέρας βοσκής: Είναι αυγά που προέρχονται από όρνιθες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθορισμένους εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Πιστοποιημένα οργανικά αυγά: Τα αυγά αυτά προέρχονται από όρνιθες που έχουν πρόσβαση σε εξωτερικό περιβάλλον και τρέφονται με 100% οργανική και φυτική τροφή άνευ αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων.
  • Αυγά εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα: Τα αυγά προέρχονται από όρνιθες που η διατροφή τους περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα σε ω-3 από λιναρόσπορο και φύκια.
  • Αυγά κατηγορίας ΑΑ και Β: Αυγά που προέρχονται από όρνιθες κλωβοστοιχίας, δηλαδή από όρνιθες που παραμένουν σε κλουβιά καθ’ όλη την αναπαρωγικής τους περίοδο. Τα αυγά κατηγοριοποιούνται με βάση την ποιότητα και το πόσο φρέσκα είναι όταν φτάνουν στο στάδιο της κατανάλωσης.
Πηγή: iatronet.gr

Η Biomedis GrTeam σας ενημερώνει για κάθε ζήτημα υγείας και διατροφής που μπορεί να σας απασχολήσει!


Biomedis GrTeam


Καλέστε μας τώρα στο +30 698 0059 799

ή στείλτε μας μήνυμα στο e-mail biomedisteam@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον βιοσυντονισμό, τη Biomedis και τις συσκευές μας επισκεφτείτε τη σελίδα μας !
Παραγγείλετε γρήγορα κι εύκολα τις συσκευές μας online στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Biomedis.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια