Τελευταία Νέα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Κεφίρ, το ελιξήριο της μακροζωίας (Μέρος II-Καλλιέργεια)


WikiPedia Ορισμός : 
Το κεφίρ ή κεφίρι είναι ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του. Το κεφίρ απολαμβάνουν από καιρό όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι.
Η προέλευση του κεφίρ επισημαίνεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία.


Παρασκευή κεφίρ!
Κόκκοι κεφίρ

Εδώ παραθέτω και τους δύο τρόπους που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους που βρήκα από τις πηγές μου :
1ος τρόπος
Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.
Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα κατά προτίμηση αγελαδινό πλήρες , όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αναλογία κεφίρ γάλακτος 1:10.
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Πάντα μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι(όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα.χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές.
Ξεβγάλτε καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα (εάν δεν μπορούμε τότε με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά) και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται (η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα). Τότε η το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνετε η δίνετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια.
Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση και την σύσταση (πυκνότητα). Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο (αφήστε το λιγότερο χρόνο) για πυκνότερο (αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ). Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα.


2ος τρόπος


Κόκκοι κεφίρ


Βάλτε 2-3 κυβικά εκατοστά από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο. Προσθέστε 1 λίτρο γάλα, όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό (υπακτικό) αφήστε το 12 ώρες. Σε περίπτωση διάρροιας να μείνει περισσότερο από 24 ώρες. Στο τέλος αυτού του διαστήματος το γάλα θα γίνει πιο πυκνό. Περάστε το από σουρωτήρι. Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές. Ξεβγάλτε το καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο σουρωτήρι με μπόλικο κρύο νερό, αφού στραγγίσει πολύ καλά επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία από την αρχή. Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται (η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα). Τότε ή το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό ή το απομακρύνετε ή δίνετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια. Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση και την σύσταση (πυκνότητα). 

Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο: Αφήστε το λιγότερο χρόνο η αντιθέτως αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ. Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα. όταν πρόκειται να μην το καλλιεργήσετε για λίγες μέρες βάζετε τους κόκκους σε μικρό δοχείο με γάλα στο ψυγείο. Οι κόκκοι διατηρούν την ζωτικότητα τους για 10-15 μέρες το πολύ. Όταν θελήσετε πάλι να το καλλιεργήσετε, σουρώστε το και πετάξτε το γάλα που ήταν μέσα, αφού το ξεπλύνετε καλά βάλτε το με νέο γάλα. 

Το κεφίρ πίνεται ακόμα και αν γίνει γιαούρτι. Ως `γιαούρτι` μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ξυνή κρέμα σε σαλάτες. Ανάλογα με την ποσότητα της αποικίας βακτηριδίων, γίνεται και η ζύμωση.. οπότε το κάθε βράδυ ή το κάθε δυο βράδια είναι σχετικό. Αν η ποσότητα βακτηριδίων που έχουμε είναι μικρή ή αν η ποσότητα του γάλατος μεγάλη, θα αργήσει να γίνει η ζύμωση.

Επίσης αν το περιβάλλον είναι κρύο (πχ το έχουμε στο ψυγείο) επίσης καθυστερεί η ζύμωση. Σε θερμό περιβάλλον επιταχύνεται η ζύμωση. Άρα καταναλώνουμε το γάλα ανάλογα με το πότε έχει γίνει - κι ανάλογα με το πόσο ξυνό ή το πόσο πηχτό θα θέλαμε να γίνει.

Το κεφίρ ως αποικία βακτηριδίων δεν είναι καθόλου ευαίσθητη.. ίσα ίσα.. αντέχει στις κακουχίες!!!!
Μπορεί να επιζήσει και μετά από εβδομάδες στο ψυγείο αρκεί να είναι μέσα σε γάλα ή και σε νερό. Σε τέτοια περίπτωση που το έχουμε ξεχάσει ακόμα και μήνες, δεν θεωρούμε ότι είναι για πέταμα. Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας - συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας γάλατος σε θερμό περιβάλλον για περίπου μια βδομάδα.. και τότε βλέπουμε αν το κεφίρ μας έχει επιζήσει ή όχι. Στο τέλος της βδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα κεφίρ που συνηθίζαμε να πίνουμε. Κατά τα άλλα .. όπως σε κάθε αλλαγή γάλατος.. πρέπει να ξεπλένουμε το κεφίρ και το βάζο.

Πηγή: oreinaktimata.blogspot.gr


Ερωτήσεις - Απαντήσεις 


1) Τι γάλα χρησιμοποιώ; 
Το γάλα μπορεί να είναι από οποιοδήποτε θηλαστικό ζώο. Πλήρες αγελαδινό γάλα είναι το καλύτερο. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και με χαμηλά λιπαρά όπως και κατσικίσιο η πρόβειο.
2) Μπορώ να βάλω γάλα σόγιας;
Κεφίρ μπορεί να γίνει και με νερό, χυμούς φρούτων, γάλα καρύδας, γάλα σόγιας αλλά δεν θα είναι κεφιρ γάλακτος (milkkefir) αλλά κεφίρ νερού (waterkefir) και οι κόκκοι κεφιρ δεν αυξάνονται με αυτά τα υγρά...
3) Μπορώ να φτιάχνω κεφίρ χειμώνα καλοκαίρι; Σε ζεστό καιρό το κεφιρ θα κάνει ζύμωση πολύ γρήγορα και πιθανόν μέσα στο βάζο να δούμε να έχει διαχωριστεί σε πηχτό και αραιό (σαν τυρόγαλα). Για να το αποφύγουμε αυτό φτιάχνουμε το κεφιρ αργά το βράδυ που έχει δροσιά και την ημέρα το βάζουμε στο ψυγείο. Σε κρύο καιρό το κεφιρ θα κάνει ζύμωση πολύ αργά, όποτε το βάζουμε κάπου ζεστά π.χ. κοντά σε θερμαντική εστία.
4) Πάω διακοπές! Τι κάνω με το κεφίρ;
Το παίρνω μαζί μου! Άμα όμως δεν μπορώ; (δηλ. δεν θέλω, γιατί έχω σκοπό να το ρίξω στην κραιπάλη και το αλκοόλ;)
Λοιπόν τρόποι φύλαξης κεφίρ.
Όταν το κεφιρ δεν είναι σε χρήση μπορεί να αποθηκευτεί σε υγρά και ξηρή μορφή. Για 10-15 μέρες μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο με γάλα και νερό σε αναλογία 40% γάλα και 60% νερό στους 4° C (τέτοια θερμοκρασία συνήθως μόνο εντός ψυγείου υπάρχει). Ετσι το καθιστούμε ανενεργό.
Μετά το διάστημα αυτό το κεφίρ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακτήσει τη δύναμή του και να είναι πλήρως ενεργό.
Εναλλακτικά μπορούμε να το τυλίξουμε με ύφασμα 100% βαμβακερό και να το αφήσουμε να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 36 – 48 ώρες.
Αυτοί οι αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα βαζάκι σε θερμοκρασία δωματίου από 12- 18 μήνες. Αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να επανενεργοποιηθούν μετά από αρκετούς κύκλους καλλιέργειας όπου πετάμε το παραχθέν κεφιρ, μέχρι στο μάτι και τη μυρουδιά να μοιάζει με το αρχικό κεφιρ. Τότε είναι έτοιμο για παραγωγή και κατανάλωση. Αυτό το στάδιο απαιτείτε για να αποκατασταθεί η σωστήβακτηριακη ισορροπία.
Σημείωση: Ορισμένοι βάζουν τους κόκκους κεφίρ στην κατάψυξη με όχι πάντα όμως επιτυχή αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θέλουν αρκετές εβδομάδες για να ανακάμψουν.
5) Θέλω κεφίρ με ανθρακικό! Γίνεται;
Γίνεται! Ανθρακούχο κεφίρ μπορεί να παραχθεί από το σφράγισμα του προϊόντος που έχει υποστεί ζύμωση σε μπουκάλι μπύρας για ωρίμανση και για διάστημα 1-3 μέρες στους 10° C μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Αν δεν έχουμε τα μέσα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας της ωρίμανσης τότε ίσως πάνω στο ψυγείο η σε ένα ντουλάπι πάνω από το φούρνο είναι η κατάλληλη θέση.
6) Το κεφίρ περιέχει αλκοόλ;Ναι περιέχει σε ποσοστό περίπου 1% . Το ακριβές ποσοστό δεν μπορεί να διαπιστωθεί γιατί εξαρτάται απότο χρόνο ζύμωσης, τη θερμοκρασία, την ποσότητα των κόκκων και άλλους παράγοντες.
7) Κάνει να πίνω κεφίρ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Επειδή περιέχει αλκοόλ συνιστάται να παίρνουμε πάντα τη γνώμη του γιατρού μας.
8) Είμαι διαβητικός κάνει να πίνω κεφίρ;
Δεν περιέχει οποιαδήποτε πρόσθετη ζάχαρη εκτός από τη ζάχαρη που περιέχεται φυσικά στο γάλααυτόςείναι και ο λόγος που είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς.
Πηγή: ethraki.comΤο κεφίρ, όπως φαίνεται από τις αποδεδειγμένες ιδιότητές του και από τις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με αυτό, είναι πραγματικά ένα μικρό θαύμα. 
Όπως το κεφίρ, έτσι και ο βιοσυντονισμός μπορεί να είναι αρωγός στην προσπάθειά σας να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ακμαίο και να αντιμετωπίσετε όποια ασθένεια σας ταλαιπωρεί.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα μας ή επικοινωνήστε μαζί μας:
e-mail: biomedisteam@gmail.com
τηλ.:+30 698 0059 799.


Μπορείτε να δείτε τις συσκευές μας και να τις παραγγείλετε online στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Biomedis
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια