Τελευταία Νέα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Η Κοίμηση της Θεοτόκου.Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Η κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία Θεομητορική Εορτή για την Ορθόδοξη εκκλησία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15
Αυγούστου και είναι συνυφασμένη με την γιορτή δεκάδων ναών ανά την Ελλάδα. Πολλά επίσης είναι τα Πανηγύρια τα οποία λαμβάνουν χώρα την συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου ονομάζεται και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Αναμφίβολα μαζί με το Πάσχα και τα Χριστούγεννα αποτελούν τις τρεις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας.

            Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία πληροφορήθηκε άνωθεν για τον επικείμενο θάνατό της. Στη συνέχεια προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών και αφού προετοιμάστηκε το ανακοίνωσε και στους Αποστόλους. Μία νεφέλη άρπαξε όλους τους Αποστόλους και τους μετέφερε δίπλα της , μιας και δεν βρίσκονταν όλοι οι Απόστολοι στην Ιερουσαλήμ. Τοποθέτησαν την Παναγία στο μνήμα της Γεσθημανής και τρεις μέρες αργότερα ο τάφος ήταν άδειος . Η Παναγία μετετέθη τους Ουρανούς.

            Στην Ελλάδα παντού ξεφυτρώνουν εκκλησάκια αφιερωμένα στην Μεγαλόχαρη. Η Αρκαδία έχει επίσης μεγάλη παράδοση με τον ναό της Παναγίας στην Επισκοπή Τεγέας να αποτελεί το πλέον άξιο αντιπρόσωπο του νομού. Το Πανηγύρι στην Τεγέα δε αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άλλες αφιερωμένες εκκλησίες αλλά και μοναστήρια είναι η Παναγία Ελώνας έξω από το Λεωνίδιο , η μονή Παναγιάς Μαλεβής , η μονή Άνω Χρέπας , η Παλαιοπαναγιά κοντά στο Άστρος αλλά και πολλές περισσότερες. Σε εθνικό επίπεδο η Τήνος είναι αυτή που κλέβει την παράσταση με την Παναγία  να αποτελεί σημείο επίσκεψης για χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα του Δεκαπενταύγουστο. 

            Η περίοδος του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί περίοδος νηστείας για τον Χριστιανισμό. Η νηστεία καθιερώθηκε από τον 7ο αιώνα και αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους. Η μία περίοδος πριν την Μεταμόρφωση του Σωτήρα και την Δεύτερη πριν την γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Από τον 10ο αιώνα και μετά η νηστεία έγινε μία ενιαία. Ξεκινά από την 1η Αυγούστου και κρατά 14 μέρες. Στην νηστεία αυτή νηστεύεται το λάδι εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή. Στην γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα επιτρέπεται το ψάρι ενώ κατά την γιορτή της κοίμησης της Θεοτόκου επιτρέπονται τα πάντα , εκτός και αν η γιορτή πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή όπου επιτρέπεται μόνο το ψάρι.

            Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές λοιπόν την Ορθοδοξίας , κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου.

Πηγή: www.arcadiaspot.gr
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια